Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Η ''Παγκόσμια Πρώτη'' της λίμνης Κουμουνδούρου είναι γεγονός!!!

Ο ρημαγμένος υγρότοπος, μέχρι πριν από λίγο καιρό, ΔΕΝ υπήρχε πουθενά. Αποτελούσε έναν τόπο φάντασμα, ένα σημείο no man's land, όπου απλώς έκλεινες τη μύτη σου και προσπερνούσες. Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τη χαβούζα αποβλήτων των γειτονικών βιομηχανιών και το σουρωτήρι της υπερχωματερής των Αθηνών! Κι όμως αυτός ο τραγικός υγρότοπος, η λίμνη της Περσεφόνης, η λίμνη του πετρελαίου, αντιστέκεται και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια ανελέητη επίθεση σοκάροντας μας με τη δύναμη και την αντοχή του.
Η συλλογική προσπάθεια και η επιμονή 'δίνει' τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τη λίμνη ενσωματώνοντας την στους υγρότοπους της Αττικής! Από 'κει και πέρα πρέπει να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος μέχρι την απορρύπανση και ανάδειξή της.
Η Ε.Ο.Ε. ξεκίνησε το 2009 το πρόγραμμα καταγραφής και παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Αττικής. Μετά από ένα χρόνο καταγραφών η λίμνη Κουμουνδούρου συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση κατέχοντας μάλιστα και μία πρωτιά : φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό υδρόβιων πτηνών της Αττικής το χειμώνα! Επίσης μαζί με τον υγρότοπο του Σχινιά φιλοξενεί τις παγκοσμίως απειλούμενες βαλτόπαπιες.


Διαβάστε την έκθεση ΕΔΩ.
Αναφορές της λίμνης στις σελίδες:
3,5,8,11,12,39,40,44,46,51,53.


Πόστερ από το συνέδριο "3rd International Eurasian Ornithology Congress", που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη, κλικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: