Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Για τη συγκέντρωση και διαδήλωση στη Λίμνη Κουμουνδούρου – Θριάσιο/ Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

- ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
- ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ»
- ΦΟΡΕΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τη συγκέντρωση και διαδήλωση στη Λίμνη Κουμουνδούρου – Θριάσιο/ Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου, διοργανώθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου για τρίτη συνεχή χρονιά συγκέντρωση - διαμαρτυρία - γνωριμία με τη Λίμνη Κουμουνδούρου.
Στο κάλεσμα των φορέων που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία για τη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα των υγροτόπων της, Λίμνη Κουμουνδούρου – Βουρκάρι Μεγάρων – Ρέματα ανταποκρίθηκαν ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες απ’ όλη την Αττική. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων οι οποίοι υπογράμμισαν:
1. Την ευθύνη όλων όσων ρυπαίνουν τη Λίμνη Κουμουνδούρου και ιδιαίτερα των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ (στραγγίσματα χωματερής) και άλλων γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων.
2. Ότι η πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα δεχτεί η περιοχή της Δυτικής Αττικής με την λειτουργία νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στη Χαλυβουργική και στην περιοχή των Μεγάρων υπερβαίνει τα όρια ανοχής του συστήματος.
3. Την απαίτησή τους για αποφόρτιση των ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Φυλής – Την αντίθεσή τους στη μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια.
4. Ότι παρά τους ρύπους και τις πιέσεις που δέχονται οι υγρότοποι, η φύση αντιστέκεται. Έχουν καταγραφεί στη Λίμνη Κουμουνδούρου, Βουρκάρι Μεγάρων, Ρέματα – Οικότοποι (Αγ. Γεωργίου, Αγ. Ιωάννη, Σαρανταπόταμου, Σούρες) σημαντικοί πληθυσμοί σπάνιων και προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας.
5. Την αναγκαιότητα να εγκατασταθεί στο Θριάσιο μόνιμο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, λόγω της επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής.
6. Την αξίωσή τους να οριοθετηθούν οι υγρότοποι της Δυτικής Αττικής και να τεθούν υπό καθεστώς αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές με πορεία επί της Λ.Αθηνών - Κορίνθου κατευθύνθηκαν προς τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν τα συνθήματα:
- "Η Λίμνη είναι των πουλιών και ΟΧΙ των πετρελαιοειδών"
- "Η Λίμνη είναι υγρότοπος και ΟΧΙ σκουπιδότοπος"
- "ΕΛΠΕ, ΧΑΛΥΨ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ - ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ"
- "ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ – ΝΕΦΟΣ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ"
Οι διαδηλωτές αφού έφθασαν στην πύλη των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους και τόνισαν την εταιρική ευθύνη των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου όχι μόνο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και για να αναλάβουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί για την απορρύπανση της Λίμνης Κουμουνδούρου, σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρία, το ΕΛΚΕΘΕ και τους φορείς που φροντίζουν και υπερασπίζονται τη Λίμνη, καταγράφουν τους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας και παίρνουν πρωτοβουλίες ώστε να χαρακτηριστεί το οικοσύστημα «περιοχή προστασίας της φύσης».
Στη συνέχεια, με ιδιαίτερη προσοχή οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες πεζοπόρησαν περιφερειακά της Λίμνης Κουμουνδούρου περιηγήθηκαν και γνώρισαν το οικοσύστημα και τους «κατοίκους» του, τα πουλιά.

κι άλλες φωτό εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: